2021. október 26.

Húsevő irányzatok összefoglalója

2020. Október 08.

Nádasdi Csilla

Image

A húsevő étrendeknek több változata is létezik, sőt, folyamatosan születnek újabb mutációk, ezeket szeretném nektek tömören bemutatni nektek.

PALEO-KETOGÉN DIÉTA

A PKD-nak 2 féle változata van (Paleomedicina):

A megengedőbb változat: főként állati eredetű ételek, minimális, paleoban elfogadott zöldségekkel, gyümölcsökkel valamint tartalmaz mézet, de tiltja a tejtermékek fogyasztását.
Kalóriaarány: 75% zsír, 20% fehérje, 5% szénhidrát.

Szigorú változat: kifejezetten a komoly betegségekkel küzdőknek: csak zsír- és húsalapú diéta, amiben nincs méz és tejtermék sem.
Kalóriaarány: 80% zsír, 20% fehérje, 0% szénhidrát.
Pl.: 300 g marhahús/belsőség + 105 g füstölt szalonna / nap.
 
A zsír és fehérje arány mindkettőnél min. 2:1. Ez grammban úgy néz ki, hogy 100 g húsra 35 g zsír jut. Ránézésre az ételnek a negyede legyen zsíradék,a  többi hús.
Nagyjából 350-450 g ételt ajánlanak/nap (ez a nyers mennyiség, amit sütnek, főznek).
Fontos a belsőségek fogyasztása, a csontleveselkből napi 1-2 dl-nél többet nem javasolt. Tojást azok fogyasszanak, akiknek nincs tőle problémája.
Nem támogatja a böjtölést, inkább a jóllakásig evést támogatja. A terápiás célok miatt fontos a magas ketonszint megtartása.
A sportolást nem igazán támogatja, a megfelelő étrenddel az egészség megőrizhető sport nélkül is.
Részletesebben itt tudsz róla olvasni: https://onlineklinika.hu/en/personal/faq
 

CARNIVORE VONALAK

Többféle irányzat van:

EREDETI CARNIVORE: "ZERO CARB" vonal (The Bear - Owsley Stanley nézetei alapján alakult meg):

A Zero Carb Health-es veteránok vonala: csak az "állati királyságból" esznek. Napi 2 fontnyi (900 g) zsíros húst egyél meg legalább, mert ez tartalmazza az ember számára mennyiséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, stb. De nagyon fontos, hogy jóllakásig egyél, akkor amikor éhes vagy. Ne zsírral lakj jól. Támogatja a tejkészítményeket (sajtok, vaj), de feleslegesnek tartja a csontlevesek, kocsonyák, belsőségek fogyasztását, szerintük szemét. A tojás sem szükségszerű, ne azzal lakj jól, mindig a hús legyen az első.
Nem támogatja a böjtölést, mivel itt nincs sok értelme (kivéve, ha valaki rossz minőségű húsokat eszik).
Sport nem fontos, hogy a test ne legyen stressz alatt, mert akkor fontos tápanyagokat éget el a test. Vagy ha van sport, akkor többet kell enni.
A ketonok méricskélésének nem látják értelmét.
Részletesebben itt tudsz róla olvasni: https://www.zerocarbhealth.com/


"POPULÁRIS" CARNIVORE

Ide tenném az elágazott vonalakat, pl.: a zerocarbzen.com-ot és a Dr. Shawn Baker 30 napos kihívása által generált követőket.
Ezekben a csoportokban kicsit lazábban kezelik a ZC-s szabályokat, és a böjtölés is elfogadott.

A zerocarbzen.com-ot Esmee alapította, miután kivált a Zero Carb Health-ből. Nála sajnos nem jól működtek a dolgok, olcsó csirkéket evett, nem evett elegendő húst, túl sokat böjtölt, így jelenleg annyira beteg (autoimmun), hogy már húst sem tud enni, csak tejtermékeken él. Csak egy jó példa arra, hogy hogy nem szabad csinálni.


NYERS CARNIVORE (Éva LaRoche alapította, de ő azóta abbahagyta, kilépett a csoporból. Aajonus ajánlásait követte):

A nyers húsban több tápanyag marad meg, így ezekből kevesebb is elég. Attól függően, ki melyik irányzatból jött, annak az arányait tartja meg itt is. A nyers tejtermékek teljes kínálata belefér és a belsőségek, csontvelő, nyers tojás is. Szeretik az érlelt húsokat, de itt is sok a kísérletezgetés, mivel új terület.


HÚS HAL VÖRÖSÁFONYA NYERS CARNIVORE (Yuri Morgunov csoportja):

Nyers hús evése, de nem fér bele: belsőségek, csontvelő, tejtermékek, tojás.
Azaz csak zsíros hús, és tengeri halfélék. Lehetőleg a különböző ételeket különböző időpontokban együk, a jobb emésztésért.

A vörösáfonya juice: néhány szem nem hőkezelt vörös áfonyát vízzel elturmixolva fogyasztják. Amennyiben nem jut az ember legeltetett marhához, ajánlják ezt az italt. A vörösáfonyának nagyon alacsony a ch tartalma és sok jótékony dolgot tartalmaz. (Én nem próbáltam, így nincs róla véleményem.)
 

A kávék fogyasztását egyik vonal sem támogatja!

 
........

Megjegyzés:

Szerintem sokunknak nehéz besorolnia magát, hogy melyik irányzatot is követi, hiszen kisebb/nagyobb eltérések biztos vannak. Azt gondolom, a PKD a legjobban elszeparálható az egésztől, mert ott nagyon fontos betartani a szabályokat a terápiás mivolta miatt. 

A Zero Carb Health egyik jelmondata, hogy "Egyél húst és igyál vizet!" Viszont a csak hús evését senkinek nem ajánlom! Vagy jó minőségű tengeri halféléket, vagy belsőséget fontos enni. És természetesen elegendő zsírt.

 

EZ A WEBOLDAL NEM AD ORVOSI VAGY SZAKMAI TANÁCSOT!
A weboldalt és a weboldalon elérhető tartalmat saját és kizárólagos felelősségedre használd. A primalmode.hu nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget a jelen weboldalon keresztül közzétett vagy elért információk pontossága, hiánytalansága, megbízhatósága vagy hasznossága tekintetében. A Te felelősséged, hogy a jelen weboldalon található bármely információ hitelességét ellenőrizd, mielőtt döntést hoznál annak alapján.