2021. október 27.

Marhafaggyú kisütése

2020. Október 21.

Nádasdi Csilla

Image

A különböző minőségű faggyúkból különböző mennyiségű zsírt lehet kinyerni. Nyers fogyasztásra inkább a legeltetett, száraz típust eszem, viszont sütéshez inkább a “kis gabonát is evett” állat faggyúját is használom. Egyrészt azért, mert a legeltetett állat faggyúját sajnálom kisütni, másrészt a “kis gabonát is evett” állat faggyúja több zsírt tud adni.

Én vasból készült edényt használok, mert ebben sokkal finomabb az íze, de bármi más is megteszi. Most kb. 1,5 kg faggyú kisütését írom le. Ennyi mennyiség kb. 2-2,5 óra alatt készül el.

1. DARABOLÁS

Minél apróbbra próbáljuk feldarabolni a faggyút, hogy könnyebben átsüljön, és hamarabb olvadjon. A legeltetett faggyúban lehetnek kemény, inasabb részek is, a lényeg az, amit könnyen el lehet vágni, az süthető, ami nyúlós, kemény, azt vágjuk ki.2. INDÍTÁS

Indításnak alacsony/közepes lángon tegyünk néhány darabot a tál aljára, hogy olvadjon ki egy kis alapzsír. Figyeljünk arra, hogy ne égjenek meg. Ha esetleg túlpirulnának, akkor vegyük ki őket.
Ha már másodjára készítjük, akkor ez előző adagból érdemes egy nagykanál zsírt félretenni indítónak. Ez az indítózsír segít, hogy ne kapjon oda, hiszen egy száraz anyag kerül a felhevült lábasba.3. SÜTÉS FEDŐVEL

Alacsony/közepes lángon folytatjuk a műveletet, a felkockázott faggyúdarabokat lassan adagoljuk, és átkeverjük. Ha mind benne van, akkor fedőt teszünk rá. Negyedóránként megkavarjuk, figyeljük, hogy ne kapja oda az alját, ehhez mérten szabályozzuk a lángot, és egy kis idő múlva (kb félóra) lejjebb vehetjük alacsonyabb lángra. (Én gázon a legkisebb rózsát maximumra állítom.)
Kb. 1 óra múlva, amikor már látjuk pirulgatni a darabokat, le is vehetjük a fedőt, de fedővel gyorsabban készül el. Ha kevesebb faggyút sütünk, akkor hamarabb fog pirulni is. Ezután fedővel, vagy fedő nélkül, igény szerinti kavargatással kellemes barnára sütjük.4. NYOMJUK KI

A vége felé érdemes krumplinyomóval átnyomkodni, mert a belsejében is sok zsír van. Vigyázzunk, mert kicsaphat! 5. KÉSZ

Akkor van kész, ha kellemes barna színe van, valamint már csak picit pezseg. Krumplinyomóval nyomkodjuk meg, ha már nem nyom ki semmit, akkor elkészült.
Figyeljünk arra, hogy ne égessük túl. Ha a zsiradékunk arany szín helyett barna, és a tepertő is túl sötét lett, akkor az sajnos túlsült, ekkor már ne együk meg.Szűrőbe tegyük át a tepertődarabokat, majd a zsírt is szűrjük át.

EXTRA

Ha valaki a tepertőt szárazon szereti, akkor egy tálba elszórtan beleönti, és a sütőbe grill fokozaton még piríthat rajta. Ekkor is rásegíthetünk a krumplinyomóval kinyomni a zsírt belőle.

 

EZ A WEBOLDAL NEM AD ORVOSI VAGY SZAKMAI TANÁCSOT!
A weboldalt és a weboldalon elérhető tartalmat saját és kizárólagos felelősségedre használd. A primalmode.hu nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget a jelen weboldalon keresztül közzétett vagy elért információk pontossága, hiánytalansága, megbízhatósága vagy hasznossága tekintetében. A Te felelősséged, hogy a jelen weboldalon található bármely információ hitelességét ellenőrizd, mielőtt döntést hoznál annak alapján.