2021. október 26.

A saját tapasztalatom - 2021.08.27.

2020. Augusztus 19.

Nádasdi Csilla

Image

A nyugati étredtől kezdve a carnivore irányzatokon át eljutottam a szigorúbb Paleo-ketogén étrendig. Megtapasztaltam a különböző irányzatok hiányosságait, hibáit, ezeket igyekeztem összefoglalni.
Ezek a tapasztalatok a saját tapasztalataim, nem biztos, hogy mások ugyanezt tapasztalják, de nagy segítség lehet azoknak, akik hasonló cipőben járnak. A férjemnek például nem tudtam túlságosan lecsökkenteni az ételmennyiségét, mivel ő egy 195 cm magas férfi, aki aktív fizikai munkát végez, de a jelenlegi adaggal (napi 8-900 g étel) is 18,6 kg-ot fogyott 8 hónap alatt.


NYUGATI ÉTREND
34 éves koromig mindenféle szemetet ettünk, de azért a mennyiségre mindig odafigyeltem, sosem voltam elhízva. Az ételszállító cégektől rendelt ebéd, és a nagyon kevés húsfogyasztás sajnos elég sok problémát előhozott, így váltani kellett.


PALEOLIT ÉTREND
A glutén és a tejtermékek elhagyása nagyon jó ötlet volt, néhány egészségügyi probléma megszűnt: hüvelyi folyás, 14 évig tartó hőemelkedés. Egy ideig az emésztésem is rendeződött, de később sajnos újra előjöttek a problémák.


KETOGÉN ÉTREND
37 éves voltam, amikor a klasszikus ketogén étrendre váltottunk. Ekkor még elég sok maglisztes kenyérfélét és kókuszos termékeket ettünk. Kiderült, hogy szalicilát-érzékenységem is van, úgyhogy a kókuszt kiiktattunk, majda magliszteket is. Ekkor még elég sok étrendkiegészítőt szedtünk: D3-K2, krill, karnitin, cink, magnézium..stb.
Kb. 1 év után jobban odafigyeltünk, hogy miket eszünk, inkább "paleo jellegű” ketogén étrend volt. Sajnos az étcsokiról nem tudtunk lemondani, és volt még néhány zöldségféle, ami nem illeszkedett a hivatalos paleo-ketogén diétába, valamint nem volt célunk a 2-szer annyi zsír, mint fehérje arány, inkább a 1,5-szer annyi zsír, mint fehérje vonalat követtük. Bevezettük a szakaszos böjtöt (8-16), és a heti 1 napos böjtöt. Főleg sertéshúst, sonkát, szalonnát, kocsonyát, néha marhát, kecskét, halat ettünk, mellé zöldségeket, bogyós gyümölcsöket, salátákat, savanyúságokat és étcsokit, szigorúan odafigyelve a ketós makrókra. A kocsonyától mindig nagyon bevizesedtem, így egy idő után hanyagoltam.
Minden nap vezettem az étkezéseimet és mérleggel porcióztam ki az ételt.
A naplóm: https://www.facebook.com/ketolife.hu

Napi ételmennyiség:
max. 20 g szénhidrát, max. 70 g fehérje, max. 120 g zsír. Ezzel megvolt az 5-20-75%-os kalóriaarány. A napi kalóriabevitelem 1400 kcal körül mozgott (+-200 kcal aktivitástól függően.) A kalkulátor szerint 1600-2000 kcal volt a napi égetésem. Emellett voltam 48-49 kg.
Az éhomi cukrom 3,4-4,4 között volt, az éhomi ketonszintem 3-4 közt. 

Pozitív tapasztalatok:
- Rengeteg energia a sok zsírnak köszönhetően.
- Tisztább agyi működés
- Az állóképességem javult
- A bőröm talán egy kicsit javult, nem volt annyira száraz. A babahajaim és a szempilláim visszanőttek. - A körmöm erősebb lett.
- A pánikbetegségem javult, de nem múlt el (hisztamin intolerancia).
- Kiváló lett a szaglásom
- Világosabbak, tisztábbak lettek a fogaim

Negatív tapasztalatok:
- A nyaki nyirokcsomóm rendszeresen beduzzadt, az immunrendszerem elég sokat dolgozott.
- Éhezett a testem.
- A menstruációm kitolódott 45-60 napra is.
- Sokat vizesedtem.
- A hasi/mellkasi kiütéseim továbbra is megvoltak.
- Az emésztésem továbbra sem volt túl jó. A székletem hol jó volt, hol nem. Sokszor étkezés után 5-6 órával fájt a gyomrom, és bekeményedett a hasfalam, émelygős érzésem volt. Próbáltam rájönni, hogy sok-e a zsír, sok-e a fehérje, de nem sikerült konkrét okot találnom.
- Aztán az arcomon elkezdtek fura dolgok megjelenni, a halántékomon egy 6 mm átmérőjű piros folt, az orromnál is valami kis bőrkinövés...
- Rosszul aludtam, volt, hogy éjszaka 1-2 órára éber voltam.
- Gyakori éjszakai vádligörcs

2016-ban a férjemnek lett egy kisebb infarktusa (Beszámoló hamarosan!). Ez kellően megijesztett ahhoz, hogy még komolyabban beleássam magam a témába, hiszen már lefogyott, az erei tiszták, hetente 2-szer edzettünk, és 1 éve ketogén étrenden voltunk.

Hasi/mellkasi viszkető kiütéseim 2017.01.04.:CARNIVORE ÉTREND: ZERO CARB IRÁNYZAT
39 évesen - 1 évnyi ketogén és 1 évnyi "paleo jellegű" ketogén étrend után - az emésztésem még mindig nem rendeződött, így arra jutottam, hogy szintet kell lépni: 2017 júliusában minden növényt és étrendkiegészítőt elhagytunk, valamint megszüntettük a böjtöléseket, annyit ettünk, amennyi jólesik.
Átálltunk a fűvel legeltetett marhahúsra és a faggyúra. Halakat, májat, szívet és tőkehalmájat alkalomszerűen ettünk, de tejtermékeket nem. Én tojást sem, mert fájt tőle a gyomrom. A gabonával etetett állatoktól vizesedtem, és kiütéseim lettek a lektinérzékenység miatt, nem beszélve arról, hogy nem is gazdaságosak, mert tele vannak vízzel.
A legnagyobb meglepetést Tamás vérnyomása okozta. Kb. 3 hét múlva mértük újra, ekkorra a korábbi 140/90-135/85-ös értékek lementek 120/80-110/70-ra (Tamás beszámoló hamarosan!) 

Újra 3-szor ettem egy nap étvágy szerint. Mivel ezen az étrenden a javasolt mennyiség min. 900 g zsíros hús/nap, ezért 1 hónap múlva elkezdtük emelni az adagokat. Ez nagyon nehéz volt, de kb 3 hét alatt átrendezte magát a testem, és így gond nélkül lement akár a napi 1,2-1,5 kg zsíros marhahús (nyersen mérve, de feldolgozva fogyasztva) is, főleg edzés mellett.

Napi ételmennyiség:
1,2-1,5 kg marhahús, kisebb adag faggyúval, tőkehalmájjal.
Kalóriaarány: 60-65% zsír, 35-40% fehérje. Grammban nézve kb. 110-130 g zsír, 180-190 g fehérje. Összkalória: 2000-2500 kcal/nap. A napi égetésem továbbra is 1600-2000 kcal volt.
A súlyom 51-52 kg lett, sajnos ez zsírosodást jelentett.
Én ekkor már csak sót használtam, de abból is egyre kevesebbet. Az elején mértem egy ketonszintet, ami mutatta, hogy nincs a vérben keton, utána nem foglalkoztam vele. Az éhomi cukrom 4-4,4 körüli lett, de étkezés után is 5,5 körülre ment fel.

Pozitív tapasztalatok:
- elmúlt a nyaki nyirokcsomó gyulladásom, nem kínlódott tovább az immunrendszerem
- a hőérzetem javult 4 fokot, ez persze a plusz hájnak volt köszönhető, valamint a többletizom gyorsabban melegedett be.
- sokkal több energiám lett
- libidónövekedés, mintha újra huszonéves lennék.
- a viszkető piros apró kiütések a mellkason eltűntek, 100%-os a javulás
- rossz nyirokkeringés, ödémás láb 80%-os javulás,
- evés utáni gyomortáji fájdalom megszűnt
- 40-60 napos ciklus 28-32-re beállt
- stressz, női hisztik elmúltak, teljesen nyugodt vagyok, amikor feszült vagyok, az fél óráig tart maximum. Sokszor túl nyugis is vagyok :)
- sokkal dúsabb lett a hajam 
- allergia: szinte teljesen megszűnt, nagyon ritkán hapcizok egyet kettőt szezonban, de semmi orrfolyás
- a szaglásom még jobb lett
- a bőröm finom, selymes lett, és érezhetően erősebb
- a halántékomon levő piros folt eltűnt, a többi dudorka is visszahúzódott,
- betegség csak akkor, ha nagyon kimerítem előtte magam, de akkor is jóval rövidebb ideig, ami korábban egy hét volt, az 1-2 nap max.
- ha kijön a herpesz, az is sokkal kisebb, és 2-3 nap alatt elmúlik 1,5 hét helyett 
- éjszakai pánikbetegség elmúlt, ez köszönhető a minimális hisztaminbevitelnek
- nincs szuvas fog, a fogérzékenység is elmúlt, már újra hideg vizet iszok. Ahol eddig féltem a fogselymet bevezetni, most fájdalom nélkül megy! 
- jóval tisztább agy
- kiváló alvás, reggel magamtól ébredek, kipihenten
- nincs éjszakai vádligörcs

Negatív tapasztalatok:
2-3 kg-ot növekedett a súlyom, sajnos a túlevés egy kis zsírosodással járt.
Az emésztésem javult és romlott egyaránt: a gyomorfájdalom eltűnt, de naponta többszöri hasmenésem lett. A sok sült faggyút nehezen emésztettem, a faggyútepertő halálos volt. Egy idő után alkalmanként kipróbáltam a darált nyershúst is, ami mellett viszont nem volt ilyen bajom. A hibát akkor követtem el, amikor a nyers és sült húst egyszerre ettem, akkor nagyon durva hasmenéseim voltak. Nem tudtam, hogy nem szabad őket egyszerre enni, mert más emésztőenzimek kellenek a megemésztésükhöz. A nagy mennyiségű hús kívánása is abból fakadt, hogy nagy része csak átszaladt rajtam.

1,5 év után, 2018 decemberében Tamásnak kisütöttem egy kis kacsatepertőt, ami túlpirult. Ebből bezabáltam, mert sajnos én is csak ember vagyok, nem mindig hallgatok a józan eszemre :) Ettől egy durva gyomorhurutom lett, ami párosult egy jó kis hasmenős vírussal, így 2 hétig durva hasmenésem volt. Tartottam közben 1 napos böjtöt, de nem segített. 2 hét után olvastam arról, hogy ne egyek nyerset és sültet együtt, így újabb 1 napos böjtöt tartottam, és utána csak nyerset ettem. 2 nap múlva rendbe jöttem!

A ZC közösség jelmondata, az Egyél húst, igyál vizet! sajnos nem állja meg a helyét. Vagy tengeri halféléket, vagy belsőséget, tojást kell enni mellé, ez a férfiaknak kifejezetten fontos.

A lábszáram változása (baloldalt Zero Carb, jobb oldalt ketogén étrenden. Az aktivitásom ugyanannyi volt.):CARNIVORE ÉTREND: NYERS CARNIVORE IRÁNYZAT
2018 decemberében a gyomorhurut után átálltam a teljes nyers étkezésre: zsíros hús, faggyú, tőkehalmáj (ez volt csak hőkezelt)

A nyers hús evése óriási szerepet játszott az emésztésem rendbetételénél. A természetes emésztőenzimeknek köszönhetően gyorsan emésztem meg az ételt, nincs puffadás, kajakóma. Egy idő után a darált húsról áttértem a darabolt húsra, mert az sokkal finomabb. Azóta a darált hús nem kívánatos számomra. Nyersből elég kevesebbet enni, így a zsíros hús mennyiségem lecsökkent 700-900 g/nap. Mivel fűvel legeltettett marhát szoktam venni, az nem zsíros, így egy picike faggyúval vagy tőkehalmájjal egészítettem ki.

A tökéletlen zsíremésztésem miatt a zsírkiegészítés sokáig problémás volt. Sajnos a sok nyers faggyú is meghajtott, de a tőkehalmájjal is óvatosan kellett bánnom. Ha ezekre figyeltem, akkor elértem, hogy csak napi 1 reggeli híg székletem legyen, már ennek is örültem. A sót teljesen elhagytam. A marhamájat eszegettem, de nem szeretem, így hanyagoltam.
Próbálkoztam mirelit garnélarákkal is, ami igaz, hőkezelt, de próbáltam a tengeri halak vonalat is erősíteni. Sajnos azonnal meghajtott, mert mit kiderült, ezeket peszticidekkel kezelik.

A napi ételmennyiség:
700-800 g marhahús és 60-100 g faggyút/tőkehalmájat ettem.
Kalóriaarány: 65-70% zsír, 30-35% fehérje. Grammban nézve kb. 110-140 g zsír, 140-170 g fehérje. Összkalória: 1600-2100 kcal/nap. A napi égetésem továbbra is 1600-2000 kcal volt. A súlyom 51-52 kg maradt. 

Pozitív tapasztalatok:
- a ZC-s pozitív tapasztalatok mind megmaradtak
- sokkal jobb lett az emésztés
- nincs hasi puffadás és kajakóma, így étkezés után azonnal lehet fizikai munkát végezni.
- energiám még mindig maxon, egyfolytában pörgök

Negatív tapasztalatok:
- ha sok faggyút vagy tőkehalmájat ettem, akkor ment a hasam, és vizesedtem

2019 tavaszán belefutottam a mellimplantátum-betegség témakörébe, és kikristályosodott előttem, hogy rendesen megszívattam magamat vele, ezért 2019. áprilisában eltávolítattam őket.
16 évig volt a testemben, ami egyrészt állandóan leterhelte az immunrendszeremet, másrészt a folyamatosan leváló szilikon részecskékkel mérgeztem a testem.
Az eltávolító műtét után 3 héttel  javult a látásom, elhagytam a számítógéphez használt szemüvegemet. Szinte éreztem, hogy az immunrendszerem felsóhajt, és átrendezi magát :)
(Beszámoló hamarosan!)


CARNIVORE ÉTREND: NYERS CARNIVORE IRÁNYZAT + NYERS VAJ ÉS SAJT
2019. júliusától elkezdtünk nyers vajat és sajtot enni. Mivel nem jelentkeztek azok a problémák, amik a hőkezelt tejterméke fogyasztásakor előjöttek, így örömmel engedtünk a kazein függőség csapdájának… A kazein alattomos egy cucc, sajnos elszaladt velünk a csikó, a következő hónapokban túlzásba estünk a sajt és vaj fogyasztásával. Napi 150-200 g sajt és 100-150 g vaj csúszott le. A tünetek is lassan, alattomosan alakultak ki, így nem volt könnyű felfigyelni rájuk.

Napi ételmennyiség:
600-700 g marhahús és 150-200 g sajt, 100-150 g vaj.
Kalóriaarány: 75% zsír, 25% fehérje. Grammban nézve kb. 200-210 g zsír, 150-160 g fehérje. Összkalória: 2300-2500 kcal/nap. A napi égetésem továbbra is 1600-2000 kcal volt. A súlyom 52-53 kg lett.

Pozitív tapasztalatok:
- színesítettük a menüt
- a vaj nem okozott hasmenést

Negatív tapasztalatok:
- további zsírosodás, vizesedés… sosem volt ilyen csúnya a hasam és a combom, Tamás rengeteget hízott tőle.
- puffadás, lassú emésztés
- libidó és bőrérzékenység csökkenés
- mivel a tejtermékek ösztrogéndominanciát okoznak, így az elülső méhfalamban kialakult egy 3,5 cm-es méhmióma. Ez nyomja a húgyhólyagomat, amiben így pang a vizelet, és vizeletrekedést, húgysav-kristály képződést okoz.
- extrém stresszhelyzetben durva ekcéma a homlokomon
- alacsony kálciumszint
- Arthritis psoriatica tünetek: reggelre ujjak bemerevedése, kis lábujj körme lemezes lett, nagylábújj izületének érzékenysége
- lábedzéstől a combzsírom fájdalmas égése (panniculitis hajlamom van)
- durva fogkövesedés
- száraz bőr, Tamásnak is száraz volt állandóan a keze.

Tamás atheromáját (jóindulatú zsírdaganatát) is ennek köszönhetjük. Ez tette fel a pontot az i-re, hogy abbahagyjuk.
A tejtermékekben lévő óriási mennyiségű kazein nem embernek való, a hormonkészlete szintén nem emberre, hanem a növényevő bocira van tervezve. Az idegen hormonok bevitele pedig rendesen megbolygatják az emberi hormon-háztartást, aminek hatását csak azután ismertem fel, miután megszüntettem a fogyasztásukat. 

2020 évelejétől tapasztaltam azt, hogy végre rendeződni kezdett a székletem állaga, vastagsága. 
Valószínű a hosszú távú nyers hús diéta ekkorra ért be. A kevesebb húsmennyiség is fontos szerepet játszik ebben. Az implantátumok eltávolítása is pozitívan hathatott, nincs leterhelve az immunrendszer, jobban működik a méregtelenítés, nem terhelem tovább a testem, így van idő gyógyulásra is.


CARNIVORE ÉTREND: HÚS ÉS HAL NYERS CARNIVORE IRÁNYZAT 
2020. májusában sikeresen elhagytuk a tejtermékeket. Az elhagyása után 1 héttel eltűnt a víz a testemről és a zsír is lassan elkezdett kopni. Nincs puffadás, sokkal jobban érzem magam. A libidóm és a bőrérzékenységem újra rendben van.

Napi ételmennyiség:
600-800 g hús, és 150-200 g faggyú. (Ha halat ettem alkalmanként, abból kb 400 g ment le.)
Kalóriaarány: 73-75% zsír, 25-27% fehérje. Grammban nézve kb. 180-200 g zsír, 130-150 g fehérje. Összkalória: 2300-2400 kcal/nap. A napi égetésem továbbra is 1600-2000 kcal volt. A súlyom 51-52 kg-ra lement, mert a vizesedés megszűnt.
Volt, amikor 1200 g húst is megettem, mert akkor nem volt bika húsom, csak tehén húsom, amiből többet kell enni, hogy ugyanannyi tápanyaghoz jussunk. Ekkor megint vizesedtem.

Mivel a vajat is ki kellett vennem a képletből, így újra elkezdtem a faggyúval próbálkozni. És csoda történt, mert napi 150-200 g faggyú sem hajtott meg :) 
A napi 1 konzervdoboznyi tőkehalmáj sem okozott már hasmenést, de ha abból sokat ettem, akkor kicsit vizesedtem, valószínű a só miatt, valamint mellette több fogkő keletkezik. A csak hús+faggyú mellett sokkal tisztábbak a fogaim, alig van fogkő. Így a tőkehalmájról lemondtam inkább. 

Pozitív tapasztalat:
- nem vagyok vizes a tejtermékektől
- végre jól emésztem a faggyút és a tőkehalmájat is!!!
- a normális adag faggyú miatt a bőröm ellenállóbb lett, és jobban bírom a meleget, napsütést
- a libidóm újra helyreállt
- nincs puffadás és lassú emésztés
- a lemezes lábujjköröm teljesen helyrejött

Továbbra is élvezem a húsevő étrend nyújtotta előnyöket, és örülök a rengeteg energiának, mert sok a tennivaló a ház körül, ugyanis tavaly ősszel kiköltöztünk az erdő közepére egy rönkházba. Nem gond egész nap ásni vagy fát behordani, nagyon élvezem az erőt és energiát, nem beszélve arról, hogy ilyenkor kinn vagyok a friss levegőn. Munka közben kellemesebb a barnulás is, utálok mozdulatlanul feküdni...

Negatív tapasztalat:
A Yuri féle hús-hal étrend felé indultunk el. Pontosabban a tengeri halakat nagyon fontosnak tartja. Mivel Kelet-Magyarországon nem sok tenger van, így ez egy kissé nehezített feladat.
Sajnos az e-mentes garnéla és tenger gyümölcsei nem váltak be, megy tőle a hasam. A fagyasztott lazacok keserűek, és azonnali hasmenést okoznak. A konzerv halakkal az a bajom, hogy sósak, ráadásul ami csak a saját levében van, nagyon kevés, és elég gyenge minőségűek. A másik dolog, hogy a konzervdobozok belülről be vannak vonva biszfenol-A-val, így azokból sem túl jó sokat enni. 
Találtam fagyasztott makrélát a M..-ban. Kipróbáltam, és semmi bajom nem volt. Olyan boldog voltam :) Beiktattuk, hogy hetente együnk akkor ilyet. Ugyanebben az áruházban a pulton is vannak halak, többség tenyésztett, azt ugye nem veszünk, de volt friss makréla, ami jegen tárolt. Ez óriási csalódás volt, keserű is volt, és ment is tőle a hasam. Aztán a fagyasztott makréla is alkalmanként meghajtott, úgyhogy elment tőle a kedvem. Mint kiderült, nem csoda, ezeket a halakat is mindenféle vegyszerrel kezelik, míg eljut hozzánk. Főleg a jegen szállítottakat.
Kipróbáltam grillezve is a makrélát, sajnos az is ugyanúgy elintézett. Egyelőre nem kísérletezgetek tovább. Egyébként is elég szennyezettek a tengerek és óceánok, a halak higanytartalma mellett a tengerekbe süllyesztett világháborús fegyverekből szivárgó veszélyes anyagok felett sem szabad szemet hunyni.

Egy dolog nem múlt még el teljesen, ami a tejtermékek fogyasztása alatt jött elő, az az izületi gyulladás az ujjamban, és a 2 nagylábujjamon. Sajnos genetikailag erre hajlamos vagyok, HLA-B27-es homozigóta vagyok. 


CARNIVORE ÉTREND: NYERS CARNIVORE IRÁNYZAT (CSAK HÚS ÉS FAGGYÚ)
2020. augusztusától végre normális mennyiségű faggyút ehetek, ami mellett a húsigényem lecsökkent. Egyelőre marhahúst, szívet és faggyút ettem.
Terveztem a belsőségek bevezetését, de előbb meg akartam tapasztalni, hogy mit érzek nélkülük. Az össz ételmennyiségemet napi 500-600 g-ra csökkentettem, így már megjelentek a véremben a ketonok is. Volt néhány éjszakai vádligörcsöm, de az 2 hónap múlva elmúlt. Fizikai és mentális változást nem éreztem a korábbiakhoz képest.

Pozitív tapasztalat:
- nincs hasmenés a halaktól
- az ízületi gyulladás az ujjamban, és a 2 nagylábujjamon lassan, de legalább javul.
- elindult a fogyás!

Negatív tapasztalat:
- állandó ingerültség, feszültség
- a ketózis miatt savasabb lett a vizeletem, így több lett a húgysavkristály-termelésem
- libidócsökkenés
- állandó traumatikus panniculitis: ha beütöttem valamimet, mindig begyulladt a zsírrétegem.

2020. októberében éjszaka megcsúsztam kicsit a lépcsőn, a combomat megütöttem 2 helyen, ahol tenyérnyi lila folt keletkezett, mivel sérülékenyek az érfalaim. A vörös foltok égő, gyulladt zsírcsomók. 
CARNIVORE ÉTREND: NYERS CARNIVORE IRÁNYZAT (HÚS, FAGGYÚ, BELSŐSÉGEK) 
2020. decemberében elkezdtem bevezetni a belsőségeket is: máj, lép, agyvelő. Ennek köszönhetően a mentális állapotom teljesen helyreállt! A korábbi ingerültség teljesen megszűnt! Úgyhogy a teszt sikeres volt, belsőségekre óriási szükség van.
3 hétig kipróbáltam a citromos víz fogyasztását, napi 1 db citromot facsartam a vizembe. Plusz dolgot nem éreztem, de a fogaimat olyan érzékennyé tette, hogy abbahagytam. Most éppen a tojásfőző vízköves edényt áztatom citromlében, elég durván szedi a vízkövet...
A tojással már régen nem kísérletezgetek, mert piros foltok jelennek meg tőle a lábujjaimon (pikkelysömör).

Pozitív tapasztalat:
- olcsóbb: a belsőségek olcsóbbak, mint a húsok, és mivel kevesebb húst eszek, így jelentősen csökkentek a kiadásaink.
- szépen elindult a fogyásom, 48 kg-ra lementem! A csípőméretem 96-ról folyamatosan lecsökkent 90-re.
- a panniculitises gyulladások megszűntek, csak nagyon ritkán tapasztalom.
- a sült zsír és hústól most már semmilyen problémám nincs!!!
- a bőröm az idei télen nem volt száraz
- energikusabb vagyok: eddig is pörögtem, de most még jobban. Pl. órákig tudok ásni megállás nélkül...
- Covid: márciusban Tamásnak volt egy enyhe covidja, ami csak kellemetlen közérzetet, mellkasnyomást, fizikai gyengeséget jelentett, valamint a szaglás elvesztését. Én mellette nem kaptam el. Ezután már neki is a reggelije, vacsorája nyers lett, és csak az ebédje a sült.

Negatív tapasztalat:
- a mióma mérete nem csökkent


PALEO-KETOGÉN ÉTREND (NYERS, CSAK ÁLLATI EREDETŰ ÉTELEK + MÉZ)
2021 áprilisától elkezdtem alkalmazni a PKD-s mennyiségeket, arányokat. Napi 430-450 g ételt ettem, odafigyeltem a 2:1-es arányra. Továbbra is legeltetett marha húsát ettük, valamint marhaszívet, faggyút, májat, csontvelőt, lépet, brízt, de agyvelőből csak sertét tudok venni.
Mivel itt kevesebb volt az ételmennyiség, és mindig éhes voltam, tesztből bevezettem a napi 15 g mézet, aminek semmilyen negatív hatását nem éreztem, sőt, segít a májnak, nem kell annyi cukrot termeljen. Valamint abban is segített, hogy ne legyek annyira éhes. A vér ketonszintem 1,5-2,8 között mozgott, cukrom 3,4-4,4 között. Nem megy a napi 1-2-szer evés, maradtam a napi 3-nál.

Az utóbbi hetekben egy kihágásom lett: hétvégenként kisütök egy adag tepertőt (kb: 130 g), amit pluszban eszek meg, vagy az egyik nyers adagom helyett grillezett húst eszek. Élvezem, hogy nincs bajom a sültektől, de nem állnék vissza a hőkezelt ételekre, ugyanis imádom a nyers ételeimet, vágyom rájuk, ha csak sültet ettem. Ezt a carnivore-hoz hasonlítva jóval kevesebb ételmennyiséget nem a ketózis miatt tartottam, hanem azért, mert ennél a mennyiségnél nem történik súlygyarapodás, legyen az csak víz, vagy zsír.

Közel 3,5 hónapos tapasztalat után:

Pozitív tapasztalat:
- a fogyás jobban beindult, 46,8-ig is lementem. Csípőméretem 88 cm lett.
- panniculitises gyulladások továbbra sincsenek
- energikus vagyok továbbra is
- valószínű a fogyásnak is köszönhető, mert a víz-zsír nem nyom: az izületi fájdalmaim jelentősen csökkentek. A egyik nagylábujjamban csak ritkán érzem a nyomást, edzésnél észre sem veszem. A könyököm és csuklóm terhelés alatt jelentkező fájdalma teljesen megszűnt.
- ha a nyers mellé egy kis sültet is eszek, nincs semmi bajom!

Negatív tapasztalat:
- sajnos sokszor vagyok éhes ezzel a mennyiséggel, rám tör a "zsíréhség".
- a mióma mérete nem csökkent
- a libidóm egy kissé visszaesett
- a ciklusom az első hónapban még 28 napra megjött, viszont utána megszűnt! Megemeltem az ételmennyiségemet kb 10-15%-kal, így a 68. napra újra megjött. Viszont az emelt mennyiségtől 46,8 kg-ról 47,5-re nőttem, ami egy kis vizesedést jelent. Mondjuk a menstruáció hiánya nem igazán zavar, egy gonddal kevesebb ;)
- Betegség: július végén torokfájós, majd orrfolyós betegséget kaptunk el mind a ketten. Nem volt vészes, fizikailag nem gyengített le, pár nap alatt rendben voltunk (előtte edzéssel, ásással legyengítettem magamat). 

Mivel én nem állok kezelés alatt, nekem nem is jó ez a csökkentett mennyiség, így újra megemelem az adagjaimat. Minden reggel 1 órás erdei séta a kutyákkal, heti 2x saját testsúlyos edzés, rengeteg fizikai munka a ház körül (ásás, kerítésépítés, tűzifa hasítás, pakolás), valamint a számítógép mellett is állva dolgozom.

Változó aktuális tartalom, tapasztalat alapján frissítem:
2021.08.27: NYERS CARNIVORE (HÚS, FAGGYÚ, BELSŐSÉGEK, MÉZ) felváltva Paleo-ketogén étrenddel, kívánalom szerint

Augusztus 10 körül kezdtem megemelni az ételmennyiségemet kb.10-15%-kal, azaz 500-530 g is. De van olyan nap, amikor a 450-500 g között eszek.

Napi emelt ételmennyiség kb.: 200 g hús/szív, 90 g máj/lép, 60 g agyvelő, 120-150 g faggyú, 30 g csontvelő. 
Ilyenkor a vérem ketonszintje 0,9-1,4 körülire esik, így ez már nem a terápiás ketózis. Megjegyzem, a magas ketonszámok üldözésével én sem értek egyet, a ketonszámomat csak érdekességképpen jegyzeteltem le.
Van olyan nap, amikor nem vagyok annyira éhes, olyankor a PKD-s mennyiséget eszem. Azaz 450-550 g közt változik a napi mennyiség, hallgatva a testem igényeire.

A PKD terápiás mennyisége kiváló segítség a fogyásban, viszont az általános aktivitásomhoz ennyi étel tartósan kevés, éhes maradok. Ők is hangoztatják az együnk kívánalomra, de akkor már éppen csak enyhe ketózisban vagyok, valamint a zsírt jobban falom, úgyhogy a jelenlegi ételmennyiségem és ketonszintem alapján az étkezésemet nem nevezem már Paleo-ketogén étrendnek. 

Most 47,5 kg vagyok, de nem vagyok éhes, az immunrendszerem stabilabb. Aug. 21-én megint megfájdult a torkom, de ez semmiben nem gátolt, most könnyebben átestem rajta, mint a pár héttel ezelőttin, ráadásul most nagyon kemény fizikai munkákat is végeztem mellette (tűzifa felpakolása teherautóra, kisbálás széna pakolása, tűzifa darabolása láncfűrésszel, majd hasgatás fejszével...).
Ha a súlyom gyarapodni kezdene, vagy bármilyen más panasz jelentkezne, akkor újra tartósan csökkenteni fogom az adagomat, de ha nagyobb fizikai aktivitásom van, akkor biztosan az emelt mennyiséget fogom enni.

Pozitív tapasztalat:
- nem vagyok éhes
- panniculitises gyulladások továbbra sincsenek
- energikus vagyok továbbra is
- jobb lett az immunrendszerem
- a libidóm helyreállt

Negatív tapasztalat:
- hamarosan meglátjuk :)

........................................................................................

MIT TANULTAM AZ EDDIGIEKBŐL?
- Folyamatosan kontrollálom az aktivitásomat, ahhoz mérem az adagokat. Ha keveset eszek, de fizikailag leterhelem magam, akkor gyengül az immunrendszerem, és hajlamosabb vagyok a betegségekre.
- Minden reggel megmérem a nettó súlyomat (wc után, evés előtt, meztelenül). Ha növekedést tapasztalok, akkor visszább kell venni.
- Általánosan kimérem az adagjaimat, de ha rám tör az éhség, akkor egyek plusz zsírt, vagy amit kívánok.

MI MUTATJA MEG A LEGJOBBAN, HOGY TÁPANYAGHIÁNYOM VAN?
- Ha a libidómmal gond van.
- Ha feszült, ingerlékeny vagyok.
- Ha az ízületi fájdalmaim jelentkeznek.
- Ha reggel nem magamtól kelek, hanem az ébresztőórára.
- Ha fizikai gyengeséget tapasztalok a mindennapi szokásos teendők közben.

EZ A WEBOLDAL NEM AD ORVOSI VAGY SZAKMAI TANÁCSOT!
A weboldalt és a weboldalon elérhető tartalmat saját és kizárólagos felelősségedre használd. A primalmode.hu nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget a jelen weboldalon keresztül közzétett vagy elért információk pontossága, hiánytalansága, megbízhatósága vagy hasznossága tekintetében. A Te felelősséged, hogy a jelen weboldalon található bármely információ hitelességét ellenőrizd, mielőtt döntést hoznál annak alapján.